SARISABIR
reklamlar
Orjinal
Adı: Aloe vera
Bilgi :Zambakgiller familyasındandır. Anayurdu Afrika Kıtası
olan sarısabır, ülkemizde Güneybatı ve Güney bölgelerimizdeki sıcak
yörelerde yabani olarak yetişmekte, kimi yerlerde de süs bitkisi olarak
kültürü yapılmaktadır. 30 cm'ye kadar boylanabilen, duyarlı çokyıllık
sukkulent (etli ve sulu) bitkidir. Kılıç biçiminde uca doğru incelip
sivrileşen, kenarları testere gibi küçük dikenli, soluk yeşil renkli ve
üzerinde daha açık renk lekeler bulunan etli yaprakları toprağın
üzerinde rozetler oluşturarak yükselir. Yaz mevsiminde açan çiçekleri,
dik ve sık salkımlar halinde, sarı ve bazen kırmızı renkli olur. Pek
seyrek olarak tohum bağlayan sarısabır bitkisinin tohumuyla çoğaltılması
zordur. Bunun yerine, rozetinin kenarlarından verdiği yeni sürgün
yapraklarının ayrılıp başka yere dikilmesiyle çoğaltılır. Güneşli
yerleri seven ama kısmen gölgeli yerlere de dayanabilen sarısabır, bitek
ve nemli toprakları yeğler.
Sarısabırın yapraklarının içinde saydam, jöleye benzeyen bir özsu
bulunur. Hafif kokulu olan bu özsu, havayla karşılaşınca katılaşır ancak
alkolde hemen erir. Serbest ya da glikozit halde antrasen türevleri (aloin
ve aloemodin adlı maddeler), uçucu yağ ve reçine içerir. Sarısabırdan
çıkarılan bu özsu, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde kullanılmaktadır.
Tıbbi Etkileri ve Kullanımı Sarısabır özsuyunun tıbbi etkileri ve
bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:
• Müshildir. Ancak fazla kullanılırsa diyareye neden olabilir.
• Midevidir. Sindirimi kolaylaştırır.
• Safra söktürücüdür.
• Kadınlarda aybaşı kanamasını artırarak aybaşı dönemini
kolaylaştırır. Böyle durumlarda, etkisinden yararlanmak üzere
sarısabırın yaprakları kesilerek ya da çizilerek çıkan özsu alınır.
Ancak, çok küçük bir dozu, bir-iki damla (0,1-0,3 gram) yeterli olur.
• Deri iltihapları ve egzama durumlarında rahatlama sağlar.
• Sarısabır ayrıca yaraları, küçük yanıkları, güneş yanıklarım ve
böcek sokmalarını iyileştirir.
• Kuru ciltleri nemlendirip rahatlatır.
Bu gibi durumlarda, sarısabırın yapraklarından çıkarılan özsu,
şikayetli yerlere dıştan uygulanır.
• Gebe kadınlarda rahim kasılmalarına ve emzikli annelerde bebekte
ishale neden olacağı için, bu gibi kişiler sarısabırı dahilen
kullanmamalıdır.
• Büyük yanıklarda kullanılmamalı, hemen uzman doktora
başvurulmalıdır.